Syria Krisen

22jan16

Syria krisen

Sandnes 22/01-16

 

Hva er det som skjer her? Hvorfor sender vi familier, voksne barn og syke ut av landet vårt.

Det er jo mye jeg ikke forstår i dette. Kvoteflyktninger, det politiske spillet og hva det koster og hvordan vi all verden v skal greie å integrere nye mennesker på en god måte når historien viser at vi ikke er noe særlig gode på dette.

Jeg vet ikke hva som fikk politikerne til å sette nødbremsen på i høst når det kom masser av mennesker på en grense overgang. Det er jo ikke slik at folk slutter å komme fordi om vi stenger yttergrensen av vår grense til Schengen eller Svinesund.

Ja jeg vet dette er komplisert. Me kan vi være litt menneskelige oppi dette? Se for deg en familie på tre. Mor og far og en jente på 6. De har flyktet fra et helvete på jord der det ikke finnes noe å leve av eller for. De har hørt om en trygg havn oppe i Europa et sted. De bruker alle pengene sine på p finansiere denne reisen gjennom Russland i dette tilfellet og betaler seg ut av enhver situasjon til menneske smuglere som skaffer gamle biler, busser og til slut sykler til over pris som deretter dumpes. Når de kommer til det lovede land så får de gaver, en seng og prosessen til trygghet starter. De lokale kommer med mat, leker og vil være på tilbud siden. Sp komme en liste på veggen opp og de skal UT i minus 30 grader til Murmansk fordi de kjørte feil rute til Norge og Schengen. Stopp litt der og tenk deg hvordan denne jenta opplever situasjonene der far er i ferd med å gi opp. Ingen penger igjen. Mor gråter. Hva i all verden er det dette. Jeg sier ikke at vi skal ta inn 1,5 mill men vi skal og må behandle mennesker med neste kjærlighet. Det kan vi om vi vil og det må vi fordi det er rett.

Jeg blir usikker på Frp og regjeringen når den er så retorisk og mangler så til de grader empati i dette. Å se Sylvia Listhaug parere motstanderne er godt jobba men oppleves som kaldt og kynisk. Joda Norge er i tidenes nedtur, økonomisk og en arbeidsledighet. Men skal det være argumenter.

Jeg er ikke politiker og har ingen ambisjoner og så er jeg enormt takknemlig for at vi har politikere, kvinner og menn som tør og vil stå frem med sine verdier og standpunkt. Og da er det for oss som velger disse politikerne og vurdere om de gjør det vi vil de skal gjøre.

Men nå tror jeg det kan være på plass med en bønn eller to og be til Gud Han som gir oss sin visdom til å handle rett.

Jeg vil ikke være med i et hylekor som retter skytset mot et part eller en politiker men jeg vil være med i den gjengen som ber for politikerne, politiet, direktoratene og arbeiderne om at vi her og nå kommer opp med en håndtering av mennesker i nød her på norsk jord som er human, rettferdig og tålmodig.

Politikk er å fordele ansvar og goder i samfunnet og vi ber om alle disse nå får visdom til å gjøre noe godt for mennesker på flukt! Amen.

Bibelen oppmuntrer oss:

Ordspråket 3:27 Når det står i din makt å gjøre det gode,
skal du ikke holde det tilbake
fra den som har rett på det.

 

Pastor J.3 Responses to “Syria Krisen”

 1. Mer om samme tema her: http://www.dagbladet.no/2016/01/20/kultur/meninger/innvandring/debatt/kronikk/42807788/

  Ellers er det interessant å minne seg selv på Jesu fortelling om den barmhjertige samaritan. Historien hadde dødd om han ikke hadde hatt penger selv. Han ba ikke konge/keiser/høvedsmann om penger, men gjorde det han selv kunne, for egen regning, for å hjelpe. Dessverre er en av konsekvensene av en velferdsstat, som vi har bygget opp i Norge de siste 80-90 årene, at det personlige ansvaret (og dermed menneskeverdet) forsvinner, og vi blir stående med en gjeng som ønsker at alle andre skal ta ansvaret for noe de ikke makter å ta ansvar for selv, og en annen gjeng som nekter å ta ansvar for et problem de (mener selv) at de ikke har noe ansvar for. Og ingen av dem har rett.

  Må Herren se i nåde til oss. Igjen og igjen!

 2. 2 Steinar Kolnes

  Jeg forstår meget godt artikkelforfatteren «Pastor J.».
  Det er lite hyggelig når menneskeskjebner kommer så nær innpå.
  Siden 2007 har jeg jobbet i den nordre regionen i Ghana. Selv om Ghana er ett av de bedre Afrikanske landene så er det såpass mentalt slitsomt å være der at man må ta timeout hjemme i trygge Norge for å få påfyll.
  Alle skal jo dø engang, men når du hører og selv erfarer at barn og unge dør av Malaria, fordi de mangler 20 kroner til en kur, eller at den kuren de kjøpte var en fake / pirat som ikke virket, da blir man ganske oppgitt.
  Når en ung enslig kvinner bare kommer å legger fra seg barnet på golvet i huset ditt, et barn med kraftige i sterke spasmer og langt fremskredet malaria. Og du prøver å forklare at du er jo ikke lege, men gjør ditt beste og i dette tilfelle med knappest mulig margin fikk det til sykehus og reddet livet.
  Du klarer ikke å glede deg, fordi du vet at det er så uendelig mange andre tilfeller, som ikke får hjelp i tide. Når du kommer på besøk på sykehuset så treffer man på de som ligger i gangene som ikke har råd til medisiner, hvor familien prøver sitt beste med å kjøpe kanskje en og en smertestillende tablett for å døyve den verste smerten. Du hører klunk, stønn, og ynk. Bilde av Dantes maleri «Helvete», flasher deg på hjernebarken. Du får beskjed om at alle vil få en seng, men hvis du ikke har penger til medisin, ja da dør du.
  Mekanikeren vår som nettopp mistet sin 27 årige søster med tre små barn, den minste kun måner. «Hva døde hun av», spør jeg. «trenger man noen grunn til å dø» får jeg til svar. «Gud valgte å ta henne hjem til seg», hun fikk noe vondt i magen, så sendte de henne hjem til landsbyen for «local medicine», og så døde hun. Kanskje var det malaria, kanskje noe annet. «Barna da?», de ble overtatt til hver sine onkler og tanter. «De klarer seg bra». Utallige skjebner, hver eneste dag.

  Ghana er det mest stabile landet i regionen og er derfor landet det flyktes til når det er krig i nabolandene. Liberia, Sierra Leone og Elfenbenskysten. I tillegg er det de som søker et bedre liv fra resten av Vest Afrika.
  Når man sitter å nyter et bedre måltid på en uterestaurant, så kommer en tigger med en plastposte i hånden. Du forstår han ærend, og gjør det opptatt. Du hører noen mumling på et annet språk, og han står der, taus. Hva er det han vil spør jeg en av de som er med oss. «Han spør om han kan få beinrestene etter måltidet som han kan ta med til leiren hvor han har kone og barn». Han kom fra Sierra Leone, en flyktning i Ghana. Beinrester kan umulig ha noen næring, la han ta hele maten «i am full already», du gir noen penger i tillegg. Vi tømmer alle våre tallerkener i han pose. Første gang er et sjokk, deretter en vane. Ungene som sirkler rundt deg når du har et måltid, på Labadi beach. Du løfter opp papptalllerken halveis i i maten, en unge grabber den og plutselig er de tre som danser rundt med den mens de gledestrålende spiser restene.
  Disse menneskene vil vi aldri se på vår dørstokk i Norge. Til det er de for fattige, veien for lang, og ørkenen i mellom en for utmattende.
  Men jeg vet med sikkerhet, at 99,5% av Ghanas 25 millioner ville fått way better i Norge. Men ville det fungert?; neppe.

  Min reise har vært lang, og det går ikke en dag uten at jeg angrer på at jeg la ut på den. Det startet med et mål om å tjene store penger på biodrivstoff I dag er det i stedet matproduksjon som står i fokus. Det er en stadig kamp mot naturen, tørken, flomregnet, insektene, ugresset, maskiner som bryter sammen, avlinger som slår feil og ikke minst korrupte embedsmenn. Men trass i alt dette så lærer vi litt mer klarer å få litt bedre avling. Og kanskje en gang så kan vi bli et bidrag til økt matsikkerhet i landet, mindre importert mat, flere arbeidsplasser og ikke minst penger til medisiner og skolepenger til våre ansattes barn. Jeg tror utvikling av småbedrifter i et land som Ghana er det beste vi kan bidra med, langt bedre enn å ta talentene til Norge.
  Jeg håper jeg en gang kan si at det var verdt det.

 3. Gode betrakninger. Takk for at du deler!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: