Avskaff slaveri i Norge

01okt14

Avskaff slaveri i Norge
I den politiske plattformen til regjeringspartiene oppgir de at de skal «Styrke arbeidet mot menneskehandel». Det hjelper ingen så lenge det kun er bokstaver i et tykt dokument.
For å avskaffe slaveri i Norge vil det være behov for å utfordre regjeringen og norske politikere til å se på hvilke tiltak de kan iverksette for å bekjempe menneskehandel. Vi trenger en lovgivning som gjør Norge til et mindre attraktivt marked. Vi vet og at politiet allerede gjør en kjempeinnsats, men vi trenger en større satsning på en så stor, krevende og sammensatt utfordring. Norge burde være et foregangsland for å bekjempe det moderne slaveriet.
Jeg tror at menneskehandel kan avskaffes, men om vi skal bekjempe menneskehandel må vi vise vilje, evne og mot og vi må stå opp for ofrene. Det ønsker vi å bidra til at flere nordmenn gjør. Frihet14 har allerede promotert Frihet15. Da er målet at det blir en solidaritetsmarkering i 10 ulike byer på samme dag. Vi tror at sammen kan vi stoppe slaveriet i Norge.

Frihet14
Frihet14 er gjennomført både i Oslo og Stavanger. Totalt er var det i underkant av 1300 personer som møtte opp på solidaritetsmarkeringene i Spikersuppa i Oslo og på Torget i Stavanger. Frihet14 var en offentlig markering som ønsket å få ut budskapet om aktualiteten rundt det moderne slaveriet. Hensikten var å øke kunnskapen om menneskehandel som reell problemstilling, og å markere vår solidaritet med ofre for menneskehandel. Gjennom appeller og seminar fikk vi økt kunnskap og forståelse av viktigheten av at ulike aktører står sammen.
Som pastor og initiativtaker mener jeg at kirken har et moralsk ansvar til å stå opp for de som ikke har en egen stemme, vise vår solidaritet med ofrene og å aktivt markere motstand mot noe av det verste som kan hende et enkeltmenneske. På Worship night både i Oslo og Stavanger under Frihet14, og på alle gudstjenestene i Intro den påfølgende søndagen fikk vi muligheten til å gi en pengegave til de som jobber for å bekjempe slaveri, og til å be om at flere ofre skulle bli satt fri, også i Norge, og at kriminelle nettverk skulle bli oppløst, at bakmenn skulle bli straffeforfulgt og at flere skulle reise seg å bruke sin stemme og tale saken for de som er forkastet og forsvarløse. Mer enn 2000 personer tok del i denne bønnen på disse møtene.
Lime saken som ble rullet opp i media uken etter viser at det er behov for slike bønner, og at menneskehandel i form av tvangsarbeid foregår også i Norge.

Trenger vi slike markeringer som Frihet14?
Det er behov for å markere motstand mot å kjøpe varer og tjenester levert av ofre for menneskehandel. Der hvor det finnes en etterspørsel vil det alltid være et marked. Norge er et attraktivt marked for menneskehandlere.

Statistikkene viser at det er behov for bevisstgjøring av norske menn. 13 prosent av norske menn oppgir å ha kjøpt sex ved en eller flere anledninger. Tanker om at kjøp av seksuelle tjenester er en handel mellom to likeverdige parter, og argumentasjon om at de ikke visste, eller ikke forstod må adresseres. Realiteten bak prostitusjon er oftest fattigdom og tvang.

”Not for sale” aksjonen under frihet14 viser at det var et stort antall mennesker som markerte motstand mot at mennesker blir solgt som en forbruksvare fra den fattige delen til den rike delen av verden. Aktiviteten på Facebook med over 75 000 klikk på innlegg der ulike personer viser plakaten Not for sale viser at det er et stort engasjement i saken. Dette sammen med de 900 delingene på Instagram om Frihet14, viser at arrangementene hadde en rekkevidde langt utover de som deltok på de offisielle markeringene.

Det er derfor viktig å fokusere på det vi kan gjøre noe med. En ting som alle kan gjøre er å søke informasjon gjennom å sette seg inn i realitetene, og å aktivt støtte organisasjoner som jobber for å bekjempe menneskehandel.
Frihet14 har valgt å promotere og være en støttepartner A21.
A21 Norge
A21 er en global organisasjon med 10 kontor i 9 ulike land som har som mål å bekjempe slaveriet i det 21 århundre. I løpet av dette året har A21 etablert Norges kontor i Stavanger. Fokusområde her vil være på forebygging og kompetanseheving gjennom undervisning, informasjon og holdningsskapende arbeid. A21 har nylig lansert et skoleprogrammet som er tilpasset bruk i skole fra 12 års alder og oppover. Jo tidligere en bevisstgjøring starter jo bedre vil effekten være. Vi ønsker derfor velkommen en organisasjon i Norge som har et forebyggende perspektiv.

Tanken er at jo flere som er bevisst og vet hva de skal se etter – jo større er sjansen for å kunne identifisere flere ofre. Om vi ikke vet hva vi skal se etter, risikerer vi at brutale bakmenn får fortsette sin kriminelle virksomhet med mishandling, utnyttelse av sårbare mennesker og misbruke de til tvangsarbeid og prostitusjon.One Response to “Avskaff slaveri i Norge”

 1. Det var en sann glede å høre forkynnelsen på Intro Drammen 1700 igår. Den bibelske dåp er en viktig sannhet i Guds Ord.

  Allerede på 1600-tallet var det kristne predikanter som døpte folk i Drammenselva. Mange av de som døpte og ble døpt ble drept av sinte religiøse. (Jeg kjenner en fyr som har en bok om dette).

  Minner også om Balthasar Hubmaier og døper-vekkelsen i Waldshut 1524-25.

  http://wp.me/p3uvTQ-5f

  Dåpen er viktig i vår frigjørelse fra kjødet (menneskets fallne natur).
  Den som tror og blir døpt skal bli frelst, sier Guds Ord.

  Hilsen Cato


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: